Hrozba odpojenia 8 000 popradských domácností od tepla už nie je akútna

01.10.2005 Poprad

Poprad 30. septembra (TASR) - V úvode novej vykurovacej sezóny hrozilo 8 000 popradským domácnostiam odpojenie od tepla a teplej úžitkovej vody, pretože spol...
Poprad 30. septembra (TASR) - V úvode novej vykurovacej sezóny hrozilo 8 000 popradským domácnostiam odpojenie od tepla a teplej úžitkovej vody, pretože spoločnosti Dalkia ako výrobcovi tepla dlhuje Okresné stavebné bytové družstvo (OSBD) ako správca bytového fondu takmer 8 miliónov Sk.

Pod meškajúce platby sa podpísali problémy s legitimitou vedenia bytového družstva, keďže v súčasnosti jedno sídli v priestoroch OSBD na popradskom sídlisku Juh s vypnutými telefónmi a druhé funguje za pomoci mobilných telefónov v provizóriu v centre mesta.
Zainteresovaní hľadajú východiská, aby sa nájomníci necítili v pozícii rukojemníka. Intenzívne rokujú, čo dnes potvrdil riaditeľ Dalkie Igor Kras. Ako povedal, \"dnes nie je dôvod, aby sme vypli dodávku tepla a teplej úžitkovej vody pre bytové družstvo. Rokujeme o úhrade faktúr\". Spresnil, že dlh predstavuje asi 7,8 milióna Sk. Faktúry plynárom zaplatila Dalkia v plnej výške.
Problémy s úhradou platieb za teplo, dodávku vody a elektrickej energie má paradoxne aj samotný bytový podnik. V budove sú odpojené telefóny, zablokovaný počítačový systém. Informoval o tom riaditeľ správy OSBD Mário Bobko, ktorý vidí za kauzou snahu bývalého riaditeľa udržať sa vo vedení. Dodal, že od 5. septembra nechodí do práce 27 zamestnancov, ktorých však už nahradili. Na otázku TASR kto v súčasnosti môže rozhodnúť o úhrade, odpovedal: \"Jedinou oprávnenou osobou, ktorá disponuje s účtami, je Štefan Péter, ktorý je od 23. septembra zapísaný ako prokurista v obchodnom registri. \" Právoplatnosť zápisu však Bobko spochybnil.
Technický námestník OSBD a prokurista Štefan Péter, ktorý sa s novinármi stretol \"na ulici\", potvrdil, že \"všetky peniaze Dalkii budú uhradené dnes, pretože ide o 8 000 bytov a zároveň o 30 000 ľudí, čiže polovicu mesta\". Nevylúčil však, že v ďalších mesiacoch by sa mohla situácia zopakovať. Na otázku, čo majú robiť ľudia, ktorým družstvo byty spravuje, keďže telefóny v objekte sú odpojené, odpovedal, že zverejnili mobilné čísla, prostredníctvom ktorých môžu obyvatelia nahlasovať požiadavky na údržbu bytového fondu.
Dezorientovaní sú samotní občania, ktorí nevedia, komu majú platiť nájomné, a obávajú sa, že ho budú platiť dvakrát. Spory v OSBD a neistota obyvateľov viedli okrem iného k tomu, že asi 650 vlastníkov bytov vypovedalo správcovskú zmluvu s OSBD.
 

Vyberte región